De olieverfschets 'Oprichting van Jezus aan het kruis' in de collectie van Museum Bredius aan de Lange Vijverberg in Den Haag blijkt te zijn geschilderd door Rembrandt van Rijn.
Toen Abraham Bredius het doek kocht in 1921 was hij er al van overtuigd dat Rembrandt de maker was van de schets. Maar later werd dat door kunsthistorici afgeschreven. Het paneel van 38,0 bij 27,8 centimeter zou zijn gemaakt door een 'navolger' van Rembrandt.
Jeroen Giltaij, voormalig hoofdconservator bij Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, begon een nieuw onderzoek en concludeert nu toch dat Rembrandt het werk zelf heeft gemaakt. Voor het onderzoek werden onder meer infraroodfoto's en röntgenopnamen gemaakt. Daarna werd technisch onderzoek verricht door onder meer restaurator Johanneke Verhave van Restauratie Atelier Rotterdam en Petria Noble van het Rijksmuseum.
"Zij hebben niets geconstateerd dat een toeschrijving aan Rembrandt tegenspreekt", zegt Giltaij. "We waren het snel eens. Het kon alleen maar een Rembrandt zijn, weliswaar een los geschilderde schets, van olieverf op hout, maar een echt werk van de zeventiende-eeuwse meester."
Tekst gaat door onder foto.
Naakte toestand
Door ruim honderd jaar oude overschilderingen en oude vernislagen op de olieverfschets was het lastig om het werk van Rembrandt goed te beoordelen. Besloten werd daarom het schilderij te ontdoen van alle latere toevoegingen zodat de oorspronkelijke 17de-eeuwse verf kon worden bestudeerd. Museum Bredius toont nu het schilderij in 'naakte toestand', zonder retouches. Dat betekent dat elke zichtbare penseelstreek en toets door Rembrandt is aangebracht.